Günümüzde eğitimlerini tamamlayarak iş güvenliği uzmanı unvanına sahip olan kişiler iş yerlerinin denetimi ve çalışma şartlarının güvenilirliğini kontrol etmektedir. Fabrikada iş güvenliği uzmanlığı konusu oldukça merak edilen konular arasındadır. Fabrikalarda işin yürütülmesi esnasında meydana gelebilecek kazalar ve bu kazalar sonucu doğabilecek tüm problemler (iş kayıpları, mesleki hastalıklar, sakatlanma, can kaybı vb.) iş güvenliği uzmanı alanına girmektedir. ESGO aracılığıyla A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimi, B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimi ve C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimi almak mümkündür. ESGO ekibi olarak bu yazımızda İSG uzmanı fabrikada ne iş yapar konusu hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.
Fabrikada İş Güvenliğinin Önemi
Sanayileşmenin gelişmesi ile hem ülkemizde hem de dünyada birçok fabrika kurulmuştur. Artan fabrika sayısı ile iş güvenliğinin önemi de artmıştır. Fabrikalarda olası tehlikeli durumlar sonucu iş kazalarının meydana gelmesi mümkündür. Olası iş kazalarının önlenmesi için fabrikada iş güvenliği uzmanlığı yapacak kişilere ihtiyaç vardır. İş güvenliği uzmanları fabrikada olası risklerin önlenmesi için risk tespiti yapmakta ve alınması gereken önlemleri değerlendirmektedir. Fabrikada meydana gelebilecek kazalar ve bu kazalar sonucu doğabilecek tüm problemlerin önlenmesi açısından iş güvenliğinin önemi oldukça büyüktür. İş güvenliği uzmanları ayrıca çalışanlara hastalık ve yaralanmaları önlemek, çevreye verilen zararın önüne geçmek gibi konularda eğitimler de verdiğinden, çalışanların bilinçlendirilmesi açısından da önemi büyüktür.
Fabrikalarda İSG Uzmanının Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Fabrikada iş güvenliği uzmanlığı yapmak isteyen kişilerin bazı görev ve sorumlulukları vardır. Bu görev ve sorumluluklar aşağıdaki gibidir:
- Fabrikada yapılan veya yapılacak çalışmaların iş güvenliği mevzuatına ve genel iş güvenliği kurallarına uygun devamlılığını sağlamak için işverene rehberlik yapmak
- İş güvenliği konusunda risk değerlendirmesi yaparak işverene önerilerde bulunmak
- Fabrikadaki çalışma ortamının gözetimini yapmak
- Olası kazaların planlamasını yaparak uygun önlemlerin alınmasını sağlamak
- İlkyardım ve acil müdahale gerekebilecek durumların organizasyonu için ilgili diğer birim ve kuruluşlarla iş birliği yapmak
- Çalışanlar için iş güvenliği eğitimleri vermek ve bu eğitimleri mevzuata uygun planlamak
- İşyeri hekimiyle birlikte olası kazaları planlamak ve meslek hastalıkları ile ilgili değerlendirme yapmak
- Tehlikeli olayların tekrarlanmasını önlemek amacıyla inceleme ve araştırma takibi yapmak
Fabrikada Nasıl İSG Uzmanı Olunur?
Günümüzde iş güvenliği uzmanlığı meslek kolunun artan popülaritesi ile pek çok kişi fabrikada iş güvenliği uzmanlığı yapmak istemektedir. Fabrikada nasıl İSG uzmanı olunur konusu oldukça merak edilen konular arasındadır. Fabrikada iş güvenliği uzmanı olmak isteyen kişilerde aranan şartlar aşağıdaki gibidir:
- Üniversitelerin mühendislik veya mimarlık fakültelerindeki bölümlerden mezun olmak ya da Bakanlık ve ilgili kuruluşlarında çalışma hayatını denetleyen müfettiş olmak ya da teknik kişi olmak (teknik öğretmen, fizikçi, kimyager veya biyolog unvanına sahip olmak) ya da İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü’nden mezun olmak
- Çalışma Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş eğitim kurumu olan ESGO’dan eğitim alarak, ÖSYM tarafından uygulanan sınavda 100 üzerinden 70 puan almak
Fabrikada iş güvenliği uzmanlığı yapmak isteyen kişiler, tüm bu şartları eksiksiz sağlamak zorundadır. ESGO aracılığıyla alanında uzman eğitmenler tarafından profesyonel iş güvenliği uzmanlığı eğitimi almak mümkündür.
ESGO ekibi olarak bu yazımızda, İSG uzmanı fabrikada ne iş yapar konusunu ele aldık. Yasa yayınlandığı günden bugüne kesintisiz İSG Eğitimleri veren, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yetkili Eğitim kurumu ESGO olarak birçok alanda ihtiyaçlara yönelik çeşitli hizmetler sunmaktayız. Eğitimlerimiz hakkında daha fazla bilgi almak için web sitemizi ziyaret edebilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.