Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 30.06.2012 tarihinde yayınlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’yla birlikte Türkiye’de iş güvenliği uzmanlığı mesleği, yeni meslekler arasında yerini almış oldu. İş yerlerine iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğunun getirilmesi ve yeni bir meslek olduğu için bu alanda çalışan sayısının oldukça az olması iş güvenliği uzmanlığını en popüler mesleklerden biri haline getirdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanan mevzuatla birlikte kimlerin iş güvenliği uzmanı olabileceği, hangi eğitimleri alması gerektiği, sınavdan kaç puan alması gerektiği ya da iş güvenliği uzmanının görev, yetki ve sorumlulukları bütün detayları ile belirlendi. İş güvenliği uzmanlığı ise 30.06.2012 tarihli yasanın yayınlanmasından bu yana popüler meslekler arasında olmaya devam ediyor.
İş güvenliği uzmanı olmak isteyenlerin en çok merak ettiği soruların başında ise nasıl iş güvenliği uzmanı olunur sorusu geliyor. Yazımızda ise nasıl iş güvenliği uzmanı olunur sorusu hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayacak başlıklar ile detaylı bilgi vermeye çalışacağız.
İş Güvenliği ve Uzmanlığı
Nasıl iş güvenliği uzmanı olunur sorusuna cevap verebilmek için öncelikle iş güvenliği uzmanlığı nedir sorusuna cevap vermek gerekiyor. Günümüzde birçok insan gününün büyük bir kısmını çalışma ortamında geçirmektedir. Güvenilir ve sağlıklı bir ortamda çalışmak her çalışanın hakkı olduğu gibi işverenlerin de yükümlülüklerinden biridir. Ancak işverenin bu yükümlülüğünü yerine getirme ihtimaline karşılık işçi hakları devlet tarafından iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu ile garanti altına alınmıştır. Söz konusu yasaya göre belirli bir çalışana sahip olan işyerleri iş güvenliği uzmanı bulundurmak zorundadır. İş güvenliği uzmanı ise çalışma alanının gerekli düzenlemeler ve tedbirler ile daha güvenilir bir alan olabilmesi için gerekli yetki, sorumluluk ve görevlere sahip olan kişidir.
Kimler Olabilir?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 30.06.2012 tarihinde yayınlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre kimlerin iş güvenliği uzmanlığı sertifikası alarak iş güvenliği uzmanı olabileceği de belirlenmiştir. Söz konusu yasaya göre:
- Üniversitelerin iş sağlığı ve güvenliği lisans veya ön lisans programından mezun olanlar,
- Mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakültelerden mezun olanlar,
- Teknik öğretmenler,
- Bakanlık ve ilgili kuruluşlarında çalışma hayatını denetleme yetkisinde sahip olan müfettişler,
- Fizikçi, kimyager veya biyolog unvanına sahip olanlar
zorunlu iş güvenliği uzmanlığı eğitimi alarak düzenlenen sınavdan gerekli puanı almaları durumunda iş güvenliği uzmanı olabilirler.
Nasıl Olunur?
İş güvenliği uzmanı olabilmek için öncelikle yukarıda belirttiğimiz şartlara sahip olmak gerekmektedir. Sonrasında ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir eğitim kurumundan iş güvenliği uzmanlığı eğitimi alınmalı ve düzenlenen sınavı belirlenen puanlamaya göre kazanmak gerekmektedir.
ESGO ekibi olarak bu yazımızda iş güvenliği uzmanlığı ile ilgili en çok merak edilen sorulardan olan nasıl iş güvenliği uzmanı olunur, iş güvenliği uzmanlığı nedir, kimler olabilir ve nasıl olunur soruları hakkında detaylı cevaplar vermeye çalıştık. Eğer siz de iş güvenliği uzmanlığı eğitimi almak istiyorsanız, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun yayınladığı tarih olan Haziran 2012’den bu yana kesintisiz iş güvenliği uzmanlığı eğitimi veren, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkili kurumu olan ESGO ‘dan eğitim alabilirsiniz. İş güvenliği uzmanlığı eğitim süreci ile ilgili daha detaylı bilgi alabilmek için sitemizde bulunan iletişim kısmında bizimle iletişime geçebilirsiniz.