Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB), İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri yönetmeliği ile tanımlanmış; her türlü iş yerine, iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı sağlayan kuruluşlardır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hazırladığı “İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin Tehlike Sınıfları Tebliği” Resmî Gazete’de yayımlanmış ve yürürlüğe girmiştir.
İlgili yönetmelik, daha önce yayımlanan Ortak Sağlık Güvenlik Biriminin Çalışma esas ve usulleri hakkında faaliyet gösterecek olan “Ortak Sağlık Güvenlik Biriminin” de yetkilendirilme ve çalışmaya başlamasını sağlamıştır. Bununla birlikte Ortak Sağlık Güvenlik Birimi hakkında merak edilen birçok konu vardır. ESGO olarak bu yazımızda, Ortak Sağlık Güvenlik Birimi hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.
Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi Nedir?
Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB); Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiştir. Bu birim aynı zamanda işyerlerine İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerini sunmak üzere kurulmuştur. Ayrıca mevzuatın gerektirdiği fiziki ve tıbbi donanıma sahiptir. Bunun yanı sıra işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personelinin oluşturduğu özel kuruluş olarak da tanımlanmaktadır.
Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi Belgesi Nasıl Alınır?
Ortak Sağlık Güvenlik Belgesi almak isteyen kişilerin bazı kriterlere dikkat etmesi son derece önemlidir. Bunlardan önce mevzuatla ilgili olarak gerekli olan hükümlere uygunluk sağlamak birinci sırada yer alır. Ayrıca sonrasında bakanlık tarafından belirlenen bazı belgeler ile ilgili ödemelerin yapılması OSGB belgesi alabilmek için gerekli olan bir kriterdir. OSGB belgesi belirli bir dönem geçerlilik göstermektedir. Bu dönemin geçmesi sonrası belgenin yenilenmesi son derece önemlidir. Aksi takdirde belge askıya alınarak iptal edilebilir. OSGB belgesini almak isteyen işletmeler, gerekli olan belgeler ile gerekli kurumlara başvuru yapabilir.
Ortak Sağlık Güvenlik Belgesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilen bir belgedir. Yapılan başvurunun sonrasında müdürlük gerekli gördüğü taktirde başvuruyu kabul ederek firmanın yetkisini onaylar. Böylece OSGB belgesi alan işletmeler diğer firmalar ile çalışarak iş güvenliği ve iş sağlığı açısından gerekli olan bütün adımları mevzuata göre düzenleyebilmektedir. Aynı zamanda işlemlerini de tamamlayabilmektedir. Ortak Sağlık Güvenlik Belgesi alabilmek için gerekli olan uygunluklar ile ilgili olarak ayrıntıları da yine bakanlık resmî sitesinde bulabilirsiniz.
OSGB’lerin Vermekte Olduğu Hizmetler
OSGB firmaların en önemli görevlerinden biri personellerin takibidir. Personelin takibinin yapılması ise iş yeri ile ilgili ciddi bir sorumluluk almak anlamına gelir. Ortak Sağlık Güvenlik Belgesi yetkisi ile alınan görev tüm ekibe aynı sorumlulukta sunulmaktadır.
Yerine getirilen görevlerin başında ise iş güvenliği düşünülür. Bununla birlikte eğitim verme, risk analizi yapma, yıllık eğitim ve çalışma planlarının yapılması, devamlı olarak saha gözetiminin denetlenmesi, acil durumlar için eylem planlarının yapılması hizmetler arasında yer almaktadır.
OSGB’nin iş sağlığı açısından görevleri ise iş yerine yeni alınacak çalışan adayının ön muayenelerinin yapılmasını takip etmektir. Bununla birlikte çalışanlara iş sağlığı eğitimi verilmesi de sorumlulukları arasında yer almaktadır. Ayrıca çalışanlara belirli periyotlar ile sağlık kontrolünü yapmak da yine OSGB’nin görevleri arasında yer almaktadır.
ESGO olarak bu yazımızda, Ortak Sağlık Güvenlik Birimi hakkında merak edilenler konusunu detaylı bir şekilde sizlerle paylaştık. Amacımız, birçok alanda ihtiyaçlara yönelik çeşitli hizmetler sunarak, iş güvenliği alanında da bilinçli ve profesyonel uzmanlara yol göstermek ve çalışanları daha da bilinçli bir hale getirmektir. Daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilir ya da web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.