Tehlike düzeyine göre sınıflandırılan iş güvenliği sertifikalarından C sınıfı, sadece az tehlikeli sınıflarda yer alan iş yerlerinde görev yapabilmektedirler. C sınıfı iş güvenliği uzmanları, her 1000 çalışan için tam gün çalışmak üzere görevlendirilmektedir. Çalışan sayısı 1000 sayısının tam katlarından fazla olması durumunda, fazla olan sayı göz önünde bulundurularak yeteri kadar iş güvenliği uzmanı ek olarak görevlendirilmektedir.
C sınıfı iş güvenliği uzmanları çalışanların güvenliğini sağlamakta ve olası tehlikelere karşı tedbirler almaktadır. Kurumlar ise işletmelerinde iş güvenliği uzmanı bulundurmak zorundadır. Eğitim seviyeleri ve istenilenler A ve B sınıfı iş güvenliği uzmanları kadar yüksek seviyede değildir. Fakat sertifika sahibi olmak için gerekli eğitimlerin alınması ve bakanlık tarafınca yapılan sınavın başarıyla geçilmesi gerekmektedir. Bu yazımızda C sınıfı iş güvenliği uzmanı olma şartları, çalışma alanları ve alınması gereken eğitim hakkında merak edilenleri cevaplayacağız.
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Olma Şartları Nelerdir?
C sınıfı iş güvenliği uzmanı olmak için adayların bazı şartları sağlaması gerekmektedir. O şartlardan biri mezun olunan bölümdür. Adayların mühendislik, mimarlık veya üniversitelerde 2 yıllık olan iş sağlığı ve güvenliği bölümünden mezun olması gerekmektedir. Ayrıca teknik elemanlar ve fizikçi, kimyager, biyologlar da bu şartı sağlamaktadır.
Bu şartı sağlayan kişilerin C sınıfı güvenliği uzmanlığına ait sınava girerek sınavdan başarılı olmaları durumunda belgeleri teslim edilmektedir. Sınavda başarılı sayılabilmeleri için adayların 70 puan ve üzeri almaları gerekmektedir. Girdikleri ilk sınavda başarılı olamayanlar diğer sınavlara katılabilmektedir. Sınavdan başarılı olan adaylar sertifika için gerekli belge ve dokümanları eksiksiz bir şekilde teslim etmesi ile başvuru süreçlerini tamamlamış olurlar.
Gerekli belgeler şunlardır:
- E-devletten alınan mezuniyet belgesi (PDF formatında)
- Kimlik fotokopisi
- Başvuru formu (kurumdan temin edilmelidir)
- Ödeme dekontu
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nerede Çalışır?
C sınıfı iş güvenliği uzmanı “az tehlikeli” olarak kabul edilen işyerlerinde ve bakanlığın belirlemiş olduğu tarihe kadar ‘tehlikeli’ sınıfta görev yapabilir. Ayrıca bu işletmelere hizmet veren OSGB firmalarında da çalışabilirler. Az tehlikeli sınıfa giren birçok sektör vardır. Onlardan bazıları şunlardır:
- Yiyecek, içecek, tütün toptancılığı
- Banka
- Eczane
- Dini kuruluşlar
- Sigorta işleri
- Mum ve balmumu imal edilen işyerleri
- Kakao ve çikolata imal edilen işyerleri
- Emlak komisyonculuğu yapılan yerler
- Avukatlık bürosu ve benzeri ofis yerleri
- Cenaze hizmetleri
ESGO ile C Sınıfı İş Güvenliği Eğitimi
ESGO ile C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimi toplam 180 saattir. Derslerin tamamı uzaktan eğitim şeklinde işlenir. Derslerin ilk 90 saatlik kısmı uzaktan eğitim sistemimize yüklenmiştir ve 24 saat boyunca bu derslere erişim sağlanabilmektedir. Diğer 90 saatlik eğitimler ise online olarak ZOOM uygulaması üzerinden deneyimli eğitmenlerimiz aracılığıyla verilmektedir. Eğitimin teorik kısmı tamamlandıktan sonra katılımcıların iş güvenliği uzmanı bulunan bir iş yerinde 40 saatlik bir uygulama eğitimi (staj) yapmaları gerekmektedir. Son olarak ÖSYM’nin düzenlediği sınava girerek 70 puan ve üzeri alan katılımcılara T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı belgesi düzenlenir.
ESGO ekibi olarak bu yazımızda “C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?” konusunu ele aldık ve hakkında merak edilen soruları cevapladık. Gün geçtikçe değer kazanan iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılmak ve sertifika alarak bu sektörde yeni bir kariyer oluşturmak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.