Genel

İş Güvenliği Uzmanlarında Sınıf Geçişleri Nasıl Oluyor?

blank

Günümüzde eğitimlerini tamamlayarak iş güvenliği uzmanı unvanına sahip olan kişiler iş yerlerinin denetimi ve çalışma şartlarının güvenilirliğini kontrol etmektedir. A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı, B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı ve C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı olmak üzere 3 farklı iş güvenliği uzmanlığı sınıfı vardır. İş güvenliği uzmanları gerekli tüm şartları sağlayarak sınıf geçişi yapabilir. İş güvenliği sınıf geçişleri konusu oldukça merak edilen konular arasındadır. ESGO aracılığıyla uzman eğitmenler tarafından A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimi, B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimi ve C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimi almak mümkündür. ESGO ekibi olarak bu yazımızda iş güvenliği uzmanlarında sınıf geçişleri nasıl oluyor konusu hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

İş Güvenliği Uzmanlığı Sınıfları Nelerdir?

blankSon dönemde iş güvenliği uzmanlığı birçok insan tarafından oldukça ilgi görmektedir. Günümüzde her iş yerinde bir iş güvenliği uzmanı bulundurmak zorunlu hale gelmiştir. İş güvenliği uzmanlarının A sınıfı iş güvenliği uzmanı, B sınıfı iş güvenliği uzmanı ve C sınıfı iş güvenliği uzmanı olmak üzere üç farklı kategoride eğitim alarak farklı iş yerlerinde görev almaları mümkündür. ESGO, A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı, B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı ve C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı konusunda alanında uzman eğitimler sunmaktadır. İş güvenliği sınıf geçişleri konusu oldukça merak edilen konular arasındadır. C sınıfı iş güvenliği uzmanlarının zamanla B ve A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınıfına geçmesi mümkündür. 

İş Güvenliği Uzmanlığında Sınıftan Sınıfa Geçiş Şartları Nelerdir?

blankİş güvenliği uzmanlığı C sınıfı ile başlar. Zamanla B ve A sınıfına geçiş yapılabilir. İş güvenliği uzmanlığı sınıf geçişleri sınavlar ile gerçekleşir. Üniversitelere bağlı meslek yüksek okullarının iş güvenliği ön lisans programından mezun olan kişiler, Bakanlık tarafından düzenlenen sınavda başarılı olarak C sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak çalışmaya hak kazanır. B sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak en az 4 yıl çalışmış ve A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sertifikasına sahip kişiler, A sınıfı iş güvenliği uzmanı sınıfına yükselmeye hak kazanır. C sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak en az 3 yıl çalışmış ve B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sertifikasına sahip kişiler, B sınıfı iş güvenliği uzmanı sınıfına yükselmeye hak kazanır. 

blankİş güvenliği uzmanlığı sınıflar arası geçiş konusunda belirli belgeler hazırlanmalı ve başvuru yapılmalıdır. B sınıfı iş güvenliği uzmanlığından A sınıfı iş güvenliği uzmanlığına geçerken gerekli belgeler aşağıdaki gibidir:

  • A sınıfı iş güvenliği uzmanlığına geçiş için yazılı dilekçe
  • Mevcut B ve C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgeleri
  • Diploma
  • Nüfus Cüzdanı
  • SGK prim ödeme belgesi
  • Görev yapılan firmadan temin edilmiş, iş güvenliği uzmanı olarak görev aldığına dair belge
  • İş güvenliği uzmanı olarak çalışılan tarihleri gösteren belge
  • İş güvenliği uzmanı imzasının bulunduğu karar defteri
  • Eğitim tutanakları
  • Risk değerlendirme çalışmaları
  • Acil durum eylem planı ile ilgili tüm evraklar

Tüm bu evraklar tamamlandıktan sonra, A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı için başvuru yapılabilir. A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı, sektörün en üst düzey sınıfıdır. B ve C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınıfına göre A sınıfı iş güvenliği uzmanlarının geliri üst seviyededir.

ESGO ekibi olarak bu yazımızda, iş güvenliği uzmanlarında sınıf geçişleri nasıl oluyor konusunu ele aldık. Yasa yayınlandığı günden bugüne kesintisiz İSG Eğitimleri veren, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yetkili Eğitim kurumu ESGO olarak birçok alanda ihtiyaçlara yönelik çeşitli hizmetler sunmaktayız. Hizmetlerimiz daha fazlası için web sitemizi ziyaret edebilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.