Genel

İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı Konu Dağılımları Nasıl

İş Güvenliği Uzmanlık sınavı konularına çalışan kadın

İş güvenliği uzmanlığına aday olanların, sınavda başarılı olabilmeleri için konuları detaylıca öğrenmeleri gerekmekte. Bu konuları öğrenirken de  iş güvenliği uzmanlığı sınavı konu dağılımları hakkında bilgi sahibi olmak faydalı olacaktır. Bu nedenle, iş güvenliği uzmanlığı sınavlarının konu dağılımlarını inceleyerek öğrenmek ve hazırlık yapmak oldukça önemli. İş Güvenliği Uzmanlık sınavlarında yer alan konular, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmektedir. Genel olarak, İSG sınavlarında iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili temel konular yer almaktadır. 

İş güvenliği uzmanı adayları, Türkiye’deki iş sağlığı ve güvenliği mevzuatını iyi bilmelidirler. İş Güvenliği Uzmanlığı sınavında pek çok konudan sorular sorulmaktadır. Mevzuatın temel prensipleri, yasal dayanakları ve uygulamaları hakkında sorular sık çıkmakta. Risk değerlendirme yöntemleri, tehlike sınıflandırması, risk kontrol yöntemleri gibi konular önemli. Çalışma ortamını oluşturan faktörler, yani fiziksel, kimyasal, biyolojik ve ergonomik faktörler hakkında hazırlıklı olmak gerekli. İş kazaları ve meslek hastalıkları, iş sağlığı ve güvenliği açısından en önemli konular arasındadır. İş  güvenliği uzmanlığı sınavında, iş yerlerinde alınabilecek tedbirler hakkında sorular öne çıkabiliyor. İş ekipmanları, iş organizasyonu, acil durum planları gibi konular da  iş güvenliği uzmanlığı sınavlarında yer almakta.

İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı Konu Dağılımları

İş güvenliği uzmanlığı sertifikası almak isteyenler için İş Güvenliği Uzmanlık sınavı konu dağılımları oldukça önemli. Sınavının konu dağılımları doğru bir şekilde bilinirse, sınavda başarı elde etmek daha kolay olacaktır.

A, B ve C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı Konuları (yaklaşık) : 

  • %5 hukuk
  • %15 Genel İSG konuları
  • %30 Mevzuat
  • %10 Sağlık
  • %40 teknik konular

İş Güvenliği Uzmanlığı sınavı hukuk, genel İSG konuları, mevzuat, sağlık ve teknik konulardan oluşur. Hukuk konuları genellikle %5 civarında yer alır. Bu konularda adayların, iş hukuku, işçi sağlığı ve güvenliği gibi konuları iyi bir şekilde bilmeleri gerekir.

Genel İSG konuları da sınavda yaklaşık %15 civarında yer alır. Bu konularda adayların, iş sağlığı ve güvenliği kültürü, iş güvenliği eğitimi, risk analizi, acil durum eylem planları ve diğer konuları iyi bir şekilde anlamaları gerekmektedir.

Mevzuat konuları sınavın en büyük bölümünü oluşturur ve yaklaşık %30’luk bir dilimi kaplar. Bu konularda adayların, iş güvenliği mevzuatını iyi bir şekilde bilmeleri, kanun, yönetmelik ve diğer düzenlemeleri doğru bir şekilde yorumlayabilmeleri gerekir.

Sağlık konuları, İş Güvenliği Uzmanlığı sınavında %10 civarında yer alır ve adayların insan sağlığı, iş kazaları, meslek hastalıkları, ergonomi ve iş hijyeni gibi konularda bilgi sahibi olmaları gerekmektedir.

Son olarak, teknik konular sınavın en büyük bölümünü oluşturur ve yaklaşık %40’lık bir dilimi kaplar. Bu konularda adayların, iş güvenliği ekipmanları, iş güvenliği yönetim sistemi, iş güvenliği ölçüm yöntemleri, işyeri teknik kontrolleri ve diğer konuları iyi bir şekilde bilmeleri gerekir.

İş Güvenliği Uzmanlığı sınavında, konu dağılımlarını iyi bir şekilde anlamak ve her konuya yeterince vakit ayırmak başarılı bir sınav için önemlidir. Bu konulara hazırlanmak için, İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitimi almak ve tecrübeli iş güvenliği uzmanlarından destek almak, sınavda başarılı olmanın anahtarı olabilir.

ESGO ekibi olarak bu yazımızda İş Güvenliği Uzmanlığı sınavı konu dağılımları hakkında detaylı bilgi vermeye çalıştık. Eğer siz de iş güvenliği uzmanlığı eğitimi almak istiyorsanız, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun yayınladığı tarih olan Haziran 2012’den bu yana kesintisiz iş güvenliği uzmanlığı eğitimi veren, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkili kurumu olan ESGO’dan eğitim alabilirsiniz. İş güvenliği uzmanlığı eğitim süreci ile ilgili daha detaylı bilgi alabilmek için sitemizde bulunan iletişim kısmından bizimle iletişime geçebilirsiniz.