Genel

Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Nedir?

blank

İş güvenliği uzmanlığı, son dönemlerde öne çıkan mesleklerden birisidir. Bu meslek için gerekli olan eğitim ise üniversitelerdeki hem ön lisans ve lisans bölümlerinden hem de online eğitim kurumlarından alınabilmektedir. Üniversitelerde verilen eğitim programının tam adı İş Sağlığı ve Güvenliği bölümü olarak geçer. Bu eğitim, yeni nesil bir meslek olan iş güvenliği uzmanlığının ilk eğitim aşaması olarak bilinmektedir. Bu eğitimi bir kurumda almak için bu alanda kurslar düzenleyen kurumları incelemeniz gerekir. Bu kurslar genellikle eğitimlerini “Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi” olarak adlandırmaktadır. Bu meslek ile ilgilenenler ise bu eğitimin konularını ve yasal dayanaklarını merak etmektedir. ESGO ekibi olarak bu yazımızda, Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Konuları

blank

Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi’ni kapsamlı bir kurumdan almak için ders içeriğini aşağıdaki konuları içerdiğine dikkat etmeniz gerekir. Bu konular şu şekildedir:

Genel Konular

  1. Çalışma Mevzuatı
  2. Çalışanların Yasal Hakları ile Sorumlulukları
  3. İş Yeri Temizliği
  4. İş Kazası ve Meslek Hastalıkları Sonucu Gelişen Hukuki Sonuçlar

Sağlık Konuları

  1. Meslek Hastalıkları ve Nedenleri
  2. Hastalıktan Korunma Prensipleri
  3. Hastalıktan Korunma Tekniklerinin Uygulanması
  4. Biyolojik ve Psikososyal Risk Faktörleri
  5. İlk Yardım Uygulama

Teknik Konular

  1. Kimyasal, Fiziksel ve Ergonomik Risk Faktörleri
  2. Elle Kaldırma-Taşıma
  3. Parlama, Patlama, Yangın ve Yangından Korunma Eğitimi
  4. İş Ekipmanlarının Güvenli Kullanılmasına Yönelik Eğitim
  5. Ekranlı Araçlar ile Çalışma Eğitimi
  6. Elektrik ile İlgili Tehlikeler, Riskler ve Önlemler
  7. İş Kazalarının Nedenleri ve Korunma Prensipleri
  8. Güvenlik ve Sağlık İşaretleri Eğitimi
  9. Kişisel Koruyucu Donanım Kullanımı Eğitimi
  10. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Kuralları ve Güvenlik Kültürü
  11. Tahliye ve Kurtarma Eğitimi

Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Amacı Nedir?

blank

İş sağlığı ve güvenliği her durumdan önce gelir. İşverenler de bu durumda İSG uzmanları ile iş birliği içerisinde olmalı ve iş ortamının güvenli olmasını sağlamalıdır. Bu eğitim ile çalışanlar daha verimli çalışabilir ve çalışan bağlılığı da artar. Ayrıca Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi’nin asıl amacı da çalışanların güvenli bir iş ortamında çalışmasına öncü olmaktır.

Çalışanlarınızın İş Sağlığı ve Güvenliği konularında bilgilendirmeli, sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı sağlamalısınız. Bunun yanı sıra çalışanları, çalışma ortamından kaynaklanan sağlık ve güvenlik risklerine karşı korumak bu alandaki hataları minimuma indirir. Böylece daha güvenli çalışma ortamları için bilgi edinmenize de yardımcı olur.

Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Yasal Dayanağı Nelerdir?     

Temel İş Sağlığı ve Güvenliği, 6331 saylı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Kapsamında; işverenin genel yükümlülüklerini Madde 4 ve çalışanların eğitimi başlıklı Madde 17 de kapsamlı şekilde ele alan bir kanundur. Bu maddelerle birlikte çalışanların, iş sağlığı ve güvenliği alanında bilinçlenmelerini, bu konuyla ilgili riskleri azaltma ve daha güvenli çalışmalarını sağlamak amaçlanır.

ESGO olarak bu yazımızda, Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi, konuları ve yasal dayanakları hakkında merak edilenleri detaylı bir şekilde sizlerle paylaştık. Amacımız, birçok alanda ihtiyaçlara yönelik çeşitli hizmetler sunarak, iş güvenliği alanında da bilinçli ve profesyonel uzmanlara yol göstermektir. Daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilir ya da web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.