Son zamanlarda iş güvenliği uzmanlığının sürekli gündemde olması ve popüler bir meslek haline gelmesi birçok kişinin iş güvenliği uzmanlığını merak etmesine ve araştırmasına neden olmaktadır. 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren belirli sayıda çalışana sahip olan iş yerlerine iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğunun getirilmesinin iş güvenliği uzmanlarına olan ihtiyacı arttırması ise iş güvenliği uzmanlığına olan ilginin artmasındaki en önemli nedenlerden biridir. İş yerlerinde kalabalık sayılabilecek belirli sayıda çalışanların bulunduğu ve bu çalışanların günün büyük bir kısmını geçirdiği iş yerlerinin daha güvenli bir ortam haline getirilmesi bir ihtiyaçtır. İş yerlerinde iş güvenliği uzmanı bulundurulması zorunluluğunun temel amacı da çalışanın olduğu her sektördeki iş yerlerinde istenilen güvenli ortamın oluşturulmasıdır. Yazımızda ise iş güvenliği uzmanlığı hakkında daha çok bilgi sahibi olmanızı sağlayacak ve en çok merak edilen sorulardan olan iş güvenliği uzmanlığı iş tanımı, iş güvenliği uzmanlığı çalışma alanları, verilen imkanlar ve yetkiler hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.
İşin Tanımı
İş güvenliği uzmanı ile ilgili en çok merak edilen konuların başında iş güvenliği uzmanı iş tanımı gelmektedir. İşletme sayısının her geçen gün arttığı günümüzde iş yerlerinin öncelikli amacı rekabetin bulunduğu iş hayatında büyümek, gelişmek ve daha başarılı olmak. Ancak iş yerleri bu amaçlarına ulaşmak için birlikte çalıştıkları çalışanların da bazı haklarını ve ihtiyaçlarını düşünmelidirler. Çalışanların haklarından ve ihtiyaçlarından biri ise kendileri için her anlamda güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamının oluşturulmasıdır. Dünyanın birçok yerinde detayları farklılık gösterse de çalışanlar için risk oluşabilecek durumlarda gerekli tedbirlerin alınabilmesi için yasal düzenlemeler gerçekleştirilmiştir. Ülkemizde ise 30.06.2012 tarihli 28339 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre kamu ve özel sektör de dahil her işyerinin iş yeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personellerini çalıştırma zorunluluğu getirilmiştir.
İş güvenliği uzmanı, sorumlu olduğu iş yerinde çalışanlar için tehlike oluşturabilecek her türlü durumun tespit edilmesi, bildirilmesi, raporlanması ve bu konuda gerekli tedbirlerin alınmasında sorumlu kişi olarak tanımlanmaktadır.
Çalışma Alanları
İş güvenliği uzmanı çalışma alanları, iş güvenliği uzmanı olmak isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan biridir. Gerekli şartları sağlayarak ve gerekli eğitimleri alarak iş güvenliği uzmanı unvanına sahip olan kişilerin çalışma alanlarını ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kamu kurum ve kuruluşları,
- Hizmet sektörü,
- İnşaat Alanları,
- İtfaiye,
- Maden İşletmeleri,
- Taşınma Sektöründeki Firmalar,
- Alışveriş Merkezleri,
- Sağlık Kurumları,
- Üniversite Yerleşkeleri,
- Çok Yüksek Katlı Binalar,
- İmalat Yapan Firmalar…..
Bu alanların yanı sıra yasal olarak iş güvenliği uzmanı çalışma alanları kapsamında yer alan daha birçok kurum ve kuruluş bulunmaktadır.
Verilen İmkanlar ve Yetkiler
İş güvenliği uzmanı, görevlendirildiği iş yerinin güvenlik başta olmak üzere, risk yönetimi, hijyen ve ergonomi gibi çalışma ortamını daha güvenli ve sağlıklı bir ortama dönüştürebilecek bütün görevleri üstlenirler. 29.12.2012 tarihli 28512 sayılı resmi gazetede yayınlanan İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik ile verilen imkanlar ve yetkiler yasal olarak açık bir şekilde belirtilmiştir.
ESGO ekibi olarak bu yazımızda iş güvenliği uzmanlığı çalışma alanları ile ilgili en çok merak edilen konulardan olan işin tanımı, çalışma alanları, verilen imkanlar ve yetkiler hakkında detaylı bilgi vermeye çalıştık. Eğer siz de iş güvenliği uzmanlığı eğitimi almak istiyorsanız, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun yayınladığı tarih olan Haziran 2012’den bu yana kesintisiz iş güvenliği uzmanlığı eğitimi veren, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkili kurumu olan ESGO ‘dan eğitim alabilirsiniz. İş güvenliği uzmanlığı eğitim süreci ile ilgili daha detaylı bilgi alabilmek için sitemizde bulunan iletişim kısmındaki telefon numaralarından bizimle iletişime geçebilirsiniz.