Günümüzde birçok insan zamanının büyük bir kısmını ofis gibi çalışma ortamlarında geçirmektedir. Çalışanlar için güvenli bir çalışma ortamının oluşturulması ve sağlanması ise çalışanların en temel haklarından biridir. Güvenli bir çalışma ortamının oluşturulması için ise öncelikle çalışma ortamına ait gerekli güvenlik önlemlerinin alınması gerekir. Bu noktada ise devreye iş güvenliği uzmanları girmektedir. İş güvenliği uzmanı gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasını sağlayan ve bu önlemleri kontrol ederek, denetleyen kişidir.
İş güvenliği uzmanlığı eğitimi almış olan bir kişi, sorumlu olduğu çalışma ortamında güvenli bir ortam sağlayabilmek için öncelikli olarak çalışanlar için tehlike oluşturabilecek durumları tespit eder. Sonrasında ise bu durumları bildirerek gerekli önlemlerin alınmasını sağlamak gibi başka birçok görevi bulunmaktadır. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun yayınlanmasından itibaren tüm iş yerlerine kademeli bir şekilde iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu getirilmiştir. Bu zorunluluk ise yeni iş güvenliği uzmanına olan ihtiyacın artmasına ve bu mesleğin yoğun ilgi görmesini sağlamıştır.
İş güvenliği uzmanı olabilmek için ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenen bazı şartlar bulunmaktadır. Ayrıca iş güvenliği uzmanı olmak isteyen kişilerin gerekli iş güvenliği uzmanlığı eğitimini almış olması ve uygulanan sınavda başarılı olması gerekmektedir.
Yazımızda iş güvenliği uzmanlığı eğitimi hakkında en çok merak edilen konulardan olan eğitim kurumuna kayıtlanma süreci, eğitim süreci ve sınav süreci hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.
Eğitim Kurumuna Kayıt Olma Süreci
İş güvenliği uzmanlığı eğitimi almak isteyenlerin en çok merak ettiği konuların başında eğitim kurumuna kayıt olma süreci gelmektedir. Ancak eğitim kurumuna kayıt yaptırmadan önce kimler iş güvenliği uzmanlığı eğitimi alabilir sorusuna cevap vermek gerekir. Bakanlık tarafından belirlenen şartlara göre iş güvenliği uzmanı olabilmek için iki yıllık eğitim veren meslek yüksekokullarının iş sağlığı ve güvenliği ön lisans programlarından ya da dört yıllık lisans eğitimi veren üniversitelerin Mühendislik, Mimarlık, Teknik Eğitim Fakülteleri’nden, mezun olmak ya da Fizikçi, Kimyager, Biyolog unvanlarından birine sahip olmak gerekmektedir. Her iki durumda da meslek olarak iş güvenliği uzmanlığını yapabilmek için iş güvenliği uzmanlığı yetki belgesine sahip olması gerekmektedir. Bu yetki belgesini alabilmek için ise bir sınav düzenlenmektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurum olan ESGO ’ya başvurarak sınava hazırlanmak için gerekli eğitimi alabilirsiniz.
Eğitim Süreci
İş güvenliği uzmanlığı sınavına girerek iş güvenliği yetki belgesi almak isteyenlerin öncelikle iş güvenliği uzmanlığı eğitimi alması gerekmektedir. Bu eğitimler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından zorunlu tutulan ve yine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurumlar tarafından verilen eğitimlerdir. Bu eğitimler, iş güvenliği uzmanı olabilmeniz için yerine getirilmesi gereken koşullar, sahada karşılaşabileceğiniz riskler ve bu risklerin nasıl değerlendirilmesi gerektiği hakkında önemli bilgiler içermektedir.
Sınav Süreci
İş güvenliği uzmanlığı eğitimini aldıktan sonra 50 sorudan oluşan iş güvenliği uzmanlığı sınavına girilmesi gerekmektedir. Sınav ÖSYM tarafından hazırlanmakta ve gerekli yetki belgesini alabilmek için belirlenen puanın alınması gerekmektedir. Sınava girebilmek ve sınavda başarılı olabilmek için bakanlık tarafından yetkilendirilmiş eğitim kurumu olan ESGO’dan gerekli eğitimi almak ve belirlenen tarihlerde sınav başvurusu yapmak son derece önemlidir.
ESGO ekibi olarak bu yazımızda iş güvenliği uzmanlığı eğitim süreci ile ilgili en çok merak edilen konulardan olan eğitim kurumuna kayıt olma süreci, eğitim süreci ve sınav süreci hakkında detaylı bilgi vermeye çalıştık. Eğer siz de iş güvenliği uzmanlığı eğitimi almak istiyorsanız, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun yayınladığı tarih olan Haziran 2012’den bu yana kesintisiz iş güvenliği uzmanlığı eğitimi veren, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkili kurumu olan ESGO’dan eğitim alabilirsiniz. İş güvenliği uzmanlığı eğitim süreci ile ilgili daha detaylı bilgi alabilmek için sitemizde bulunan iletişim kısmında bizimle iletişime geçebilirsiniz.