Genel

İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitimi ile İş Güvenliği Sertifikası Nasıl Alınır?

blank

İş güvenliği, yapılan işin niteliği ne olursa olsun oldukça önemli bir konudur. Bunun nedeni ise iş güvenliği konusunda tedbir alınması kapsamlı bir konudur ve etkisi çok daha fazla alana yayılmaktadır. Bu noktada en önemlisi ise çalışanların sağlığıdır. İş güvenliğinin sağlığa etkisini ifade ettikten sonra işin kalitesini artırdığını da söylemek mümkündür. Bunun yanı sıra bilinçli bir iş güvenliği uzmanı olabilmek için iş güvenliği uzmanlığı eğitimi almanız son derece önemlidir. 

İş güvenliği uzmanlığı, iş süreçlerindeki riskler ve kazalar ile ilgilenen bir çalışma alanıdır. Bu noktada risk ve tehdit oluşturacak her türlü kriter, titizlikle araştırılmalıdır. Uzmanlar, iş faaliyetlerindeki risk ve tehditleri minimum seviyeye indirmek adına çeşitli stratejiler uygular. Böylece her işletmenin hastalık, kaza gibi problemlerden etkilenmemesi sağlanır. İş güvenliği uzmanı olabilmek için ise iş güvenliği uzmanlığı belgesi almanız gerekir. ESGO olarak bu yazımızda iş güvenliği eğitimi ve iş güvenliği uzmanlığı belgesi hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

İş Güvenliği Sertifikası Almak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

blank

İş güvenliği uzmanlığı belgesi almak için daha önce iş güvenliği uzmanlığı belgesi almadıysanız sadece C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi almanız gerekir. Bu belgeyi alabilmeniz için önce kursa giderek iş güvenliği uzmanlığı eğitimi almalısınız. Daha sonra ise sınava katılarak sınavdan en az 70 puan almanız gerekir. 

Bazı istisnai durumdakiler yine aşağıda belirtilen şartlarla direkt olarak (A) veya (B) sınıfı belge alabileceklerdir. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  • Mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakülte mezunları ile teknik elemanlardan; iş sağlığı ve güvenliği ya da iş güvenliği programında doktora yapanlar,
  • İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü ya da bağlı birimlerinde en az 10 sene görev yapmış mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakülte mezunları ve teknik elemanlar,
  • İş sağlığı ve güvenliği alanında müfettiş yardımcılığı süresi de dâhil en az 10 sene görev yapmış mühendis, mimar veya teknik eleman olan müfettişler,
  • İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü ve bağlı birimlerinde uzman yardımcılığı süresi dâhil en az 10 sene görev yapmış iş sağlığı ve güvenliği uzmanları.

blank

İş güvenliği uzmanlığı belgesi almak için aynı zamanda aşağıdaki bölümlerden mezun olmanız gerekir:

  • Mühendislik
  • Mimarlık
  • İş sağlığı ve güvenliği
  • Fizik
  • Kimya
  • Biyoloji
  • Teknik öğretmenler

İlginizi Çekebilir: İş Güvenliği Uzmanlarının Çalışma Alanları 

İş Güvenliği Sertifikası Nasıl Alınır?

İş güvenliği uzmanlığı belgesi almak için iş güvenliği eğitimi sonunda ÖSYM tarafından yapılacak sınava girmeniz gerekir. Bu sınav sonrasında başarılı puan alan adaylar iş güvenliği uzmanlığı belgesi almaya hak kazanırlar.

blank

İş Güvenliği Sertifikası Ne Kadar Sürede Alınır?

İş güvenliği uzmanlığı belgesi, 15 günlük bir kurs eğitimi sürecini kapsamaktadır. Daha sonra bakanlığın açacağı sınava girilir ve sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından (30 gün içinde) belge ücreti yatırılır. İş güvenliği uzmanlığı belgesi ücretinin yatırılmasının ardından 1 hafta içerisinde belgeniz e-Devlet üzerinde tanımlanmış olacaktır. İş güvenliği uzmanlığı belgesi alma süreci hakkında detaylı bilgiye web sitemiz üzerinden de ulaşabilirsiniz. 

ESGO olarak bu yazımızda, iş güvenliği uzmanlığı eğitimi ve iş güvenliği uzmanlığı belgesi almak için gerekli şartlar hakkında merak edilenleri detaylı bir şekilde sizlerle paylaştık. Amacımız, birçok alanda ihtiyaçlara yönelik çeşitli hizmetler sunarak, iş güvenliği alanında da bilinçli ve profesyonel uzmanlara yol göstermektir. Daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilir ya da web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.