İş güvenliği uzmanlığı, son zamanlarda daha çok tercih edilen ve sektöre gösterilen ilginin arttığı, yetki alanının sınırsız olduğu bir meslektir. İş güvenliği uzmanlığı iş imkanları ise oldukça geniştir. Tüm kamu ve özel kuruluşlarda iş güvenliği uzmanları görev alabilirler. Bu mesleği yapmak isteyen kişilerin bazı kriterleri karşılaması ve gereken eğitimleri alması gerekmektedir. Kriter ve eğitimler ise alınacak sertifikaya göre farklılık gösterir. İş güvenliği uzmanlığı sertifikaları A sınıfı (çok tehlikeli), B sınıfı (tehlikeli), ve C sınıfı (az tehlikeli) olmak üzere üçe ayrılır. İstenilen kriterleri karşılayan kişilerin eğitim sonunda bu alanda yapılan sınavdan başarılı olması durumunda sertifika sahibi olurlar ve farklı işyerlerinde bu mesleği yapabilirler. Bu yazımızda da iş güvenliği uzmanlığı ve hakkında merak edilen sorulara yanıtlar verdik.
İş Güvenliği Uzmanı Ne İş Yapar?
İş güvenliği uzmanlığı iş imkanları çok fazla çünkü işyeri güvenliği her işletme için çok önemli. Sadece anlık kazalar değil, uzun soluklu olumsuzlukların yaşanmaması için de çalışmalar yürütür. İşyeri ve çalışanların güvenliği için iş güvenliği uzmanının görev ve sorumlulukları ise şunlardır:
- İş sağlığı ve güvenliği açısından risk analizi yaparak bu analiz sonucunda alınması gereken önlemleri iş verene bildirmek
- Kurulda alınan kararların uygulanmasını izlemek
- İşyeri hekimiyle iş birliği yaparak meydana gelen iş kazası ve meslek hastalıklarının nedenlerini araştırıp tekrarlanmaması için tedbirli olmak ve bu değerlendirmeler doğrultusunda iş verene önerilerde bulunmak
- Yapılması gereken periyodik bakım, kontrol ve ölçümleri yapmak ve kontrolünü sağlamak
- Doğal afet, kaza, yangın, patlama gibi durumlara hazırlıklı olmak, tatbikatları yapmak ve planlamasını yapmak
- Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği hakkında eğitilmesi
İş Güvenliği Uzmanı Nerede Çalışabilir?
Güvenlik ve sağlık alanında görev alan iş güvenliği uzmanının yetki alanı sınırsızdır. Ayrıca hayatımızın her yerinde ihtiyaç duyduğumuz ve hayati önem taşıyan bu sektörde iş imkânının fazla olmasının yanı sıra oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. İş güvenliği uzmanının çalışma alanları şunlardır:
- Savunma gücü alanları,
- Ticaret merkezleri,
- Çok katlı yüksek binalar,
- Alışveriş merkezleri, topluma açık merkezler,
- Endüstriyel güvenlik, madencilik alanları,
- İtfaiyeler, sivil savunma ve benzeri acil durum kuruluşları,
- Sağlık endüstrisi
- Üniversite ve yerleşke şeklindeki okullar
- Hizmet endüstrisinde ve sağlık endüstrisinde
İlginizi Çekebilir: Nasıl İş Güvenliği Uzmanı Olunur?
Değeri Artan Bir Sektör
İş sağlığı ve güvenliği değeri artan bir sektördür. İş güvenliği sadece iş yerlerinde değil hayatın her alanında oldukça önemlidir. Çünkü sağlık ve güvenlik hayatımızın temelinde yer alır. İş sağlığı ve güvenliği kaynak ve dokümanları risk sınıfı fark etmeksizin tüm işletmeler için gereklidir. Bunlar risk analizi ve ekipleri, acil durum eylem planı, acil durum ekipleri gibi ilgili dokümanları içerir. Bu dokümanlar sayesinde alınan önlemler ile olası risk ve kazaların önüne geçilir. İş sağlığı ve güvenliği dokümanları hazır dokümanlar olmamalıdır. İşletmelere özgün olarak hazırlanmalı ve uygulanmalıdır. Tehlike sınıfına göre belgelerin geçerlilik süreleri vardı. Az tehlikeli sınıfta 6 yıl, tehlikeli sınıfta 4 yıl ve çok tehlikeli sınıfta 2 yıl geçerlidir.
ESGO ailesi olarak bu yazımızda “İş Güvenliği Uzmanlığı İş İmkanları Nelerdir?” konusunu ele aldık. Yıllardır hizmet veren alanında uzman kadromuzla az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıflarında yer alan tüm sektörlere hizmet vermekteyiz. İş güvenliği uzmanlığı sektöründe yerinizi almak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.