Günümüzde iş güvenliği uzmanlığı oldukça tercih edilen bir meslek haline gelmiştir. Tüm koşulları sağlayarak iş güvenliği uzmanı olan kişiler, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olmaktadır. İş güvenliği uzmanlığı belgesinin belirli bir geçerlilik süresi vardır. Bu süre sonunda belgelerin yenilenmesi gerekir. İş güvenliği uzmanlık belgesi yenileme konusu pek çok iş güvenliği uzmanı tarafından merak edilen konular arasındadır. Yenileme işlemini gerçekleştirmeyen iş güvenliği uzmanlarının belgeleri askıya alınmaktadır. Herhangi bir mağduriyet yaşanmaması için belge yenileme işlemlerinin titizlikle yapılması gerekir. ESGO ekibi olarak bu yazımızda iş güvenliği uzmanlık belgesi nasıl yenilenir konusu hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.
İş Güvenliği Uzmanlığı Sertifika Süresi
İş güvenliği uzmanlarının sertifikalarının belirli sürelerde yenilenmesi gerekmektedir. İş güvenliği uzmanlık belgesi yenileme konusu oldukça merak edilen konular arasındadır. İş güvenliği uzmanlığı sertifikalarının geçerlilik süresi bakanlık tarafından 5 yıl olarak belirlenmiştir. 5 yıl sonunda herhangi bir yenileme eğitimi alınması gerekmez. İş güvenliği uzmanlığı sertifikasına sahip kişiler her 5 yılda bir vize işlemi yaptırmak zorundadır. Vize işlemi yaptırmayan iş güvenliği uzmanlarının sertifikaları İSG Genel Müdürlüğünce askıya alınmaktadır.
İş güvenliği uzmanlığı sertifikaları için vize süresi 60 gündür. 5 yıllık sertifika geçerlilik süresinin bitimine 60 gün kala vize işleminin başlatılması gerekir. Bu işlem yapılmadığı taktirde sertifika en az iki ay askıya alınmaktadır.
İlginizi Çekebilir: C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Hangi Tehlike Sınıflarına Hizmet Verebilir?
İş Güvenliği Vize İşlemleri Nasıl Yapılır?
İş güvenliği uzmanlığı sertifika süresi dolduğu zaman vize işlemlerinin nasıl yapılacağı, pek çok iniş güvenliği uzmanı tarafından merak konusu haline gelmiştir. İş güvenliği uzmanlık belgesi yenileme işlemi İSG-Katip sistemi üzerinden gerçekleşmektedir. İş güvenliği uzmanlığı sertifika yenileme adımları aşağıdaki gibidir:
- E-Devlet ile İSG-Katip sistemine giriş yapılır. “Sertifikalar” kısmı seçilir ve bu kısımdan vizesi yapılacak belge işaretlenir.
- Daha sonra sayfanın sağ tarafında bulunan, belgeye ait bilgilerin görüldüğü satır işaretlenir ve satırın mavi renkte olması beklenir.
- İSG-Katip üzerinde bulunan “Vizeler” bölümünden, “Ekle” kısmına giriş yapılır.
- “Ekle” kısmına giriş yapıldıktan sonra “Vize Başvuru Tarihi” bilgisi eklenir ve kayıt işlemi gerçekleştirilir.
İş Güvenliği Vize Yenileme Ücreti
İş güvenliği uzmanlık belgesi yenileme ücreti 2022 yılı için 206,50 TL olarak belirlenmiştir. İş güvenliği vize yenileme ücretinin herhangi bir Ziraat Bankası Şubesinden Kurumsal Tahsilat Hesabına yatırılması gerekmektedir. İş güvenliği uzmanlarının T.C. kimlik numarası ile başvurularını gerçekleştirmeleri zorunludur. Belge ücreti yatırılırken işlemi yapan banka çalışandan, şahsa ait sertifika türü/sınıfı bilgisini dekontun açıklama bölümüne eklemesi istenmelidir. İş güvenliği vize yenileme işlemlerine ait güncel bilgilerin takibi İSG-Katip sistemi üzerinden “Sertifikalar” bölümünden yapılmaktadır. Başvuru sürecini bu bölümden takip etmek mümkündür.
İş Güvenliği Uzmanı Sertifika Yenileme Süresi Geçerse Ne Olur?
İş güvenliği uzmanlık belgesi yenileme, belge ilk alındığı günden itibaren 5 yıl sonunda yapılır. Her 5 yılda bir iş güvenliği uzmanlık belgesine vize yaptırmak zorunludur. Vize süresi 60 gün olduğundan, 5 yıllık süre tamamlanmadan 60 gün önce vize işlemlerinin başlatılması son derece önemlidir. Vize işlemi yaptırmayan uzmanların belgeleri İSG Genel Müdürlüğü tarafından askıya alınmaktadır.
ESGO ekibi olarak bu yazımızda, iş güvenliği uzmanlık belgesi nasıl yenilenir konusunu ele aldık. Yasa yayınlandığı günden bugüne kesintisiz İSG Eğitimleri veren, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yetkili Eğitim kurumu ESGO olarak birçok alanda ihtiyaçlara yönelik çeşitli hizmetler sunmaktayız. Eğitimlerimiz hakkında daha fazla bilgi almak için web sitemizi ziyaret edebilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.