Genel

Kamuda İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur? 

blank

İş güvenliği uzmanlığı günümüzde birçok kişi tarafından tercih edilen, oldukça popüler bir meslektir. İş güvenliği uzmanlığı iş kazalarının ve meslek hastalıklarının artması sonucunda yoğun bir istihdam alanı sağlamaktadır. Kamuda iş güvenliği uzmanlığı konusu ise oldukça merak edilen konular arasındadır. Kamuda görev alan mimar, mühendis, teknik personel, biyolog gibi unvanlara sahip kişilerin gerekli şartları sağlayarak kamuda iş güvenliği uzmanı olarak görev alması mümkündür. ESGO ekibi olarak bu yazımızda kamuda iş güvenliği uzmanı nasıl olunur konusu hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

İş Güvenliği Uzmanı Nedir?

blank

İş güvenliği uzmanı, işyerlerinde yaşanabilecek kazaların önlenmesi, çalışanlar için güvenli çalışma alanlarının oluşturulması gibi konularda bakanlıkça yetkilendirilmiş iş güvenliği uzmanı belgesine sahip kişilerdir. Günümüzde kamuda iş güvenliği uzmanlığı yapmak isteyenlerin sayısı oldukça fazladır. Eğitimlerini tamamlayarak iş güvenliği uzmanı unvanına sahip olan kişiler iş yerlerinin denetimi ve çalışma şartlarının güvenilirliğini de kontrol etmektedir. İş güvenliği uzmanının bazı sorumlulukları vardır. Bu sorumluluklar aşağıdaki gibidir:blank

  • İş yerlerinde yapılan veya yapılacak çalışmaların iş güvenliği mevzuatına ve genel iş güvenliği kurallarına uygun devamlılığını sağlamak için işverene rehberlik yapmak
  • İş güvenliği konusunda risk değerlendirmesi yaparak işverene önerilerde bulunmak
  • İşyerindeki çalışma ortamının gözetimini yapmak
  • Olası kazaların planlamasını yaparak uygun önlemlerin alınmasını sağlamak
  • İlk yardım ve acil müdahale gerekebilecek durumların organizasyonu için ilgili diğer birim ve kuruluşlarla iş birliği yapmak
  • Çalışanlar için iş güvenliği eğitimleri vermek ve bu eğitimleri mevzuata uygun planlamak
  • İşyeri hekimiyle birlikte olası kazaları planlamak ve meslek hastalıkları ile ilgili değerlendirme yapmak
  • Tehlikeli olayların tekrarlanmasını önlemek amacıyla inceleme ve araştırma takibi yapmak

İlginizi Çekebilir: İSG Sınavından Kaç Puan Almak Gerekiyor?

Kamuda İş Güvenliği Uzmanı Olma Şartları Nelerdir?

blank

Günümüzde kamuda iş güvenliği uzmanlığı yapmak isteyen kişilerin sayısı oldukça fazladır. Kamuda iş güvenliği uzmanlığı yapmak isteyen kişiler için aranan nitelikler, 6331 Sayılı Kanun’un 8.Maddesinde yer almaktadır. Bu kanun aşağıdaki gibidir:

“Kamu kurum ve kuruluşlarında ilgili mevzuata göre çalıştırılan işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanı olma niteliğini haiz personel, gerekli belgeye sahip olmaları şartıyla asli görevlerinin yanında, belirlenen çalışma süresine riayet ederek çalışmakta oldukları kurumda veya ilgili personelin muvafakati ve üst yöneticinin onayı ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görevlendirilebilir.”

Kamuda mimar, mühendis, teknik personel, biyolog gibi unvanlara sahip görev alan kişilerin gerekli şartları sağlayarak kamuda iş güvenliği uzmanı olarak görev alması mümkündür. Bu kişilerin iş güvenliği uzmanlık belgesine sahip olması gerekmektedir. Kamuda iş güvenliği uzmanı olarak görev alan memurlar, maaşlarına ek olarak belirli bir ek üret almaktadır. ESGO aracılığıyla iş güvenliği uzmanlık eğitimleri almak oldukça kolaydır. İşyerinin tehlike sınıfına göre üç farklı türde iş güvenliği uzmanlık belgesi alınmaktadır. Bu belgeler aşağıdaki gibidir:

  • A sınıfı iş güvenliği uzmanlık belgesi
  • B sınıfı iş güvenliği uzmanlık belgesi
  • C sınıfı iş güvenliği uzmanlık belgesi

Çalışma Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş eğitim kurumu olan ESGO’dan iş güvenliği uzmanlığı eğitimi aldıktan sonra ÖSYM tarafından uygulanan sınavda 100 üzerinden 70 puan almak zorunludur. Tüm bu şartlar eksiksiz sağlandığında kamuda iş güvenliği uzmanlığı yapmak mümkündür.

ESGO ekibi olarak bu yazımızda, kamuda iş güvenliği uzmanı nasıl olunur konusunu ele aldık. Yasa yayınlandığı günden bugüne kesintisiz İSG Eğitimleri veren, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yetkili Eğitim kurumu ESGO olarak birçok alanda ihtiyaçlara yönelik çeşitli hizmetler sunmaktayız. Eğitimlerimiz hakkında daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.