Genel

A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?

a sınıfı iş güvenliği uzmanı

A sınıfı iş güvenliği uzmanı, düzenli olarak işletmenin risk analizini yapar ve işletmede çalışanlara sağlıklı bir çalışma ortamı sunar. Yani işletmelerdeki önemi oldukça fazladır. Gün geçtikçe bu önemin farkına varan işletmeler bünyelerinde yeterli miktarda iş güvenliği uzmanı bulundurmaktadır.

A sınıfı iş güvenliği uzmanı, en tehlikeli iş yerlerinde görev alırlar. Bu nedenle gerekli eğitim ve tecrübeye sahip A sınıfı iş güvenliği uzmanı sayısı diğer sınıflardaki uzman sayısından azdır.

A sınıfı iş güvenliği uzmanının görevlerinden bazıları şunlardır:

  • İş yerindeki çalışma ortamında tehlike oluşturabilecek unsurları belirlemek
  • Hayati tehlike arz eden unsurları güvenle ve zamanında ortadan kaldırmak
  • Alınması gereken tedbirleri yazılı olarak bildirmek
  • Tehlike oluşturan unsurlara zamanında önlemler alınmıyorsa bunu çalışma ve iş kurumu il müdürlüğüne bildirilmesi
  • Çalışanları bilinçlendirmek ve araştırma sonuçlarını paylaşmak
  • Risk analizi yaparak çalışanlara güvenli bir çalışma ortamı sağlamak

Bu yazımızda A sınıfı iş güvenliği uzmanı konusunu inceleyeceğiz.

A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Olma Şartları Nelerdir?

a sınıfı iş güvenliği

 Tehlikeli sınıfında görev alan A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı yapan ve yapacak olan kişilerde bulunması gereken bazı özellikler vardır. Bunlar dikkatli ve titiz olmak, tehlikeye karşı dayanıklı ve hazırlıklı bulunmak, sorunlar karşısında pratik çözümler üretebilmek, insan ilişkilerinde iyi olmak ve kendisini geliştirmeye açık olmak gibi özelliklerdir.

A, B ve C olarak sınıfa ayrılan iş güvenliği uzmanlığını yapabilmek için kişinin sertifika alması gerekir. Bu uzmanlık sertifikalarına başvurmak için ise sınıflara göre farklılıklar gösteren kriterler mevcuttur. A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sertifikası için aranan şartlar şunlardır:a sınıfı iş güvenliği uzmanı

  • En az dört yıl B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı yaptığını iş güvenliği uzmanlığı sözleşmesi ile belgeleyerek görev almış olmak
  • İş güvenliği ya da iş sağlığı ve güvenliği programında doktorası olan mühendis, mimar veya teknik elemanlar
  • A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimlerine katılarak düzenlenen sınavda başarılı olmak. Bu sınavdan 70 ve üzeri puan alan adaylar başarılı sayılır ve sertifika almaya hak kazanırlar.

A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nerede Çalışır?

a sınıfı i

A sınıfı iş güvenliği uzmanının çalışma alanı oldukça geniştir. İşletmedeki can güvenliğinin sağlanması adına inşaat, şantiye, maden ocakları ve kimyasallarla çalışan tesisler gibi tehlike arz eden yerlerde A sınıfı iş güvenliği uzmanı bulunması gerekir. Bulunmaması durumunda hükümet tarafından firmalara yüklü miktarda para cezası verilir.

A sınıfı iş güvenliği uzmanlarının diğer çalışma alanları şunlardır: Mermer ocakları, ham deri işleme, otomobil ve bisiklet lastik imali, camdan ayna ithali, petrol rafinerileri, kimyevi gübrelerin imali, taş yontma, öğütme kırma işlemleri, taş ve grafitten eşya imali, bina inşaat ve yıkım işleri, demiryolu ve metro inşaatı, pil, batarya ve akü imali yapılan yerler.

 ESGO ile A Sınıfı İş Güvenliği Eğitimi

 Son zamanlarda önem kazanan iş sağlığı ve güvenliği sektörü, birçok farklı alana hitap etmektedir. İş güvenliği uzmanı, alandaki çeşitlilik ve yüksek istihdam sayesinde yoğun talep gören bir meslek haline gelmiştir. İş Sağlığı ve Güvenliği yasası gereğince 01.01.2024 tarihinden itibaren tüm iş yerlerinin iş güvenliği uzmanından hizmet alması zorunluluğu getirilmiştir.

ESGO ile A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimi toplam 180 saattir. Derslerin tamamı uzaktan eğitim şeklinde işlenir. Derslerin ilk 90 saatlik kısmı uzaktan eğitim sistemimize yüklenmiştir ve 24 saat boyunca bu derslere erişim sağlanabilmektedir. Diğer 90 saatlik eğitimler ise online olarak ZOOM uygulaması üzerinden deneyimli eğitmenlerimiz aracılığıyla verilmektedir. Eğitimin teorik kısmı tamamlandıktan sonra katılımcıların iş güvenliği uzmanı bulunan bir iş yerinde 40 saatlik bir uygulama eğitimi (staj) yapmaları gerekmektedir. Son olarak ÖSYM’nin düzenlediği sınava girerek 70 puan ve üzeri alan katılımcılara T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı belgesi düzenlenmektedir.

ESGO ekibi olarak bu yazımızda “A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?” konusunu ele aldık. Gün geçtikçe değer kazanan iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılmak ve sertifika alarak bu sektörde yeni bir kariyer oluşturmak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Önerilen Gönderiler